Zapojili jsme se do akce Světlo a teplo pro Ukrajinu

Obyvatelé Ukrajiny zažívají už třetí válečnou zimu. Kvůli ruské agresi je část infrastruktury zničená a řada oblastí je bez elektřiny. Lidé, kteří měli ve zvyku topit si dřevem, nemohou kvůli nebezpečí a minám chodit sbírat materiál na topení. Je pro ně těžké se zahřát, uvařit si jídlo, posvítit si – věci, které my považujeme za samozřejmost. Pro obyvatele Ukrajiny jsou teď bohužel často vzácností.

Na Ukrajině mrzne, a ještě dlouho bude. Proto se chceme zapojit do druhého kola celostátní výzvy Junáka a udělat dobrý skutek. Nás to nic nestojí a lidem v ohrožení to velmi pomůže. Minulý rok se během akce vyrobilo a doručilo přes 15 tisíc svíček v plechovce.

Jak to funguje?

Svíčka v plechovce je malý, ale užitečný pomocník. Hoří dlouhé hodiny a dovede vyhřát celou místnost. Dá se nad ní ohřát jídlo nebo zmrzlé ruce či nohy, poslouží ke svícení. Lidem na Ukrajině dovede nyní velmi usnadnit život a k výrobě přitom stačí plechovka z tvrdého kovu, karton a vosk nebo parafín. Využijeme zbytkové materiály, které by jinak byly vyhozeny jako odpad. Někdy se těmto svíčkám také říká zákopové, protože je používají vojáci v zákopech. Vyrobit ji dovede úplně každý, my budeme pořádat společnou vyráběcí dílnu.

Sejdeme se v pátek 1. března v 16 hodin u nás na klubovně. Rádi vás uvidíme.

Více detailů i možnost položit dotazy získáte v události na facebooku: https://www.facebook.com/events/904311124685542/